Donald Trump lijkt serieus met zijn plannen om voor 60 miljard dollar invoerheffingen op Chinese producten te gaan opleggen. De aankondiging van de Amerikaanse president leidde vanuit China meteen tot een scherpe verbale tegenreactie. Op financiële markten is de schrik voor een handelsoorlog toegeslagen.

De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting flink lager. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken lager te beginnen. De vrees voor een handelsoorlog tussen de economische grootmachten de Verenigde Staten en China blijft de markten in de greep houden.

De Europese beurzen gingen donderdag al flink omlaag door het dreigende handelsconflict. De AEX-index sloot 1,6 procent in de min op 527,68 punten en de MidKap zakte ook 1,6 procent, tot 797,38 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,7 procent.

Dow Jones keldert 3 procent

In New York kregen de beurzen een nog hardere dreun met verliezen tot 2,9 procent. De Dow-Jonesindex sloot donderdag 2,9 procent lager. Die daling van 724 punten zorgde voor een eindstand van 23.957,89 punten. De brede S&P 500 daalde 2,5 procent tot 2643,69 punten en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 2,4 procent, tot 7166,68 punten.

De aandelenbeurs in Japan ging vrijdag hard onderuit. Vooral de bedrijven met een grote blootstelling aan China gingen in de uitverkoop na de extra importmaatregelen van de Verenigde Staten tegen de op een na grootste economie ter wereld.

Ook elders in het Verre Oosten werden forse verliezen geleden door de vrees voor een handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten.

Bloedbad op de beurs Japan: Nikkei -4,5 procent

De toonaangevende Nikkei in Tokio kelderde 4,5 procent tot 20.617,86 punten. De hoofdindex zakte daarmee tot het laagste niveau sinds begin oktober vorig jaar. Robotmaker Fanuc en de chipbedrijven Advantest en Tokyo Electron, die veel producten verkopen in China, raakten tot bijna 6 procent kwijt.

Een duurdere Japanse yen drukte daarbij op de grote exportbedrijven van het land. Automaker Toyota zakte 3,6 procent en technologieconcern Sony daalde 2,7 procent. De Japanse yen wordt in onrustige tijden als een veilige haven beschouwd. Ook goud zat in de lift. De prijs van het edelmetaal klom tot het hoogste niveau sinds 7 maart.

De beurs in Shanghai leverde 3,6 procent in en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 3,2 procent. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan naast de staalheffingen voor maximaal 60 miljard dollar aan importheffingen in te voeren op Chinese producten. China heeft al aangegeven terug te zullen slaan. Het land heeft een lijst van 128 Amerikaanse producten opgesteld waarvan mogelijk de importheffingen worden verhoogd.

In Zuid-Korea, dat is uitgesloten van de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium, zakte de Kospi 3 procent. De All Ordinaries in Sydney raakte 2 procent kwijt.

Goudprijs stijgt

De olieprijzen zaten in de lift nadat Saudi-Arabië liet weten dat de productiebeperkingen van de OPEC en Rusland tot in 2019 zouden kunnen worden voortgezet. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 65,02 dollar. Brentolie klom 0,9 procent tot 69,50 dollar per vat.

De euro was 1,2343 dollar waard, vergeleken met 1,2310 dollar een dag eerder.

Beleggers zochten hun heil verder in goud. De prijs van het edelmetaal klom tot het hoogste niveau sinds 7 maart.

Cryptomunten: bitcoin zakt weg

De markt voor cryptomunten was donderdag vóór de aankondiging van de Amerikaanse heffingen tegen China al in mineur. Die stemming werd nog wat somberder in de loop van donderdagavond.

De bitcoin en andere grote cryptomunten gingen derhalve mee met het algehele negatieve sentiment op financiële markten.

Vrijdagochtend noteerde de bitcoin op circa 8.400 dollar, een verlies van 6 procent vergeleken met 24 uur eerder. Ethereum en ripple noteerden verliezen van zo'n 8 procent.

De tether, een omstreden cryptomunt die gekoppeld is aan de dollar, hield de koers stabiel met een minieme daling van 0,2 procent.

VOLG hier de koers van de bitcoin op finanzen.nl